1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4. | +36 (1) 328 0911

Webshop

Birinyi Péter - Bemutatkozása

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium biológia tagozatos osztályába jártam. Már ott is a reál tantárgyak vonzottak, főleg a biológia és a kémia kötötte le a figyelmemet. Több orvos is volt a családban, gyógyszerész viszont egy sem, de mivel ez is egy társadalmilag elismert szakma, felvételikor a gyógyszerész szakra is jelentkeztem. Ekkor még fogalmam se volt, hogy mit is jelent gyógyszerésznek lenni.

Az egyetemen azonban megerősítést nyert, hogy ez az én utam. Nagyon élveztem a tanulást, főként az élettanban mélyedtem el, olyannyira, hogy ott is maradtam a Debreceni Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetében PhD-képzésen. Nagyon szerettem kutatni és tanítani, azonban egy idő után úgy éreztem, hogy ez nem elégít ki szakmailag, így 5 év ottani munka után új lehetőségeket kerestem az egyetem falain kívül.

Mindig is szerettem volna segíteni az embereken, és úgy gondoltam, hogy ebben az esetben ezt egy közforgalmú gyógyszertárban tudom a legjobban megvalósítani. Ekkor, 2008-ban vezető gyógyszerészt kerestek a Mikszáth téri patikába, és végül én kaptam meg a lehetőséget.

Egy olyan helyet szerettem volna létrehozni, ami más mint a többi patika. Egy olyan helyet, ami ad valami pluszt az embereknek. Így jöttek a képbe a magisztrális gyógyszerek.

Számos ritka betegség létezik, amelyre még nem fejlesztettek ki gyógyszereket, viszont a tudományosan igazolt szakmai irányelvek alapján mi, itt a gyógyszertárunk laboratóriumában el tudjuk őket készíteni. Kezdetekben én kerestem meg azokat az orvosokat, akik ilyen betegségekkel foglalkoztak, ám nem mindig találtam nyitottságra részükről. A helyzet azóta sokat változott: ma már az orvosok keresnek meg engem, és kérik, hogy készítsek bizonyos betegségekre gyógyszert.

Engem nagyon ispirálnak azok az orvosok, akik hozzám fordulnak, mert ott van a szemükben a fény, a tenni vágyás, látszik, hogy mindent megtesznek a betegeikért.

Ami pedig még ennél is motiválóbb, az az, hogy a betegek mennyire hálásak azért, hogy a gyógyszerek hatására jobban vannak. A Wilson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerünkre például nagyon büszke vagyok. Ez egy halálos betegség, a kezeletlen betegek nagyon korán belehalnak. Egyiküket kislány kora óta ismerem. Mivel a szülei mindketten meghaltak Wilson-kórban, ezért a nagymamája neveli, vele szoktam beszélgetni telefonon, és legutóbb már arról számolt be, hogy a kislány  ma már 18 éves és bizony jól van: bulizni jár, éli a tinédzserek mozgalmas hétköznapjait. De itt van egy másik beteg, akit szintén régóta kezelünk, ő ma már orvos, és saját magának írja fel az általunk készített gyógyszert. Ezekért a történetekért érdemes ezt csinálni. Tudjuk, sokan vannak, akik ritka betegséggel élnek, és segítségre, gyógyszerre, támaszra, biztonságra van szükségük!

A gyógyszertári munka mellett dolgozom a Magyar Vöröskeresztnek is, jelenleg budapesti elnökként. Már tíz éve vagyok kapcsolatban a szervezettel, eleinte önkéntesként dolgoztam, most pedig pozíciómnál fogva hatásom van arra, hogy milyen irányba haladjon a munka. Ebben is az inspirál, hogy segítsünk a rászorulókon, hogy jobbá tegyük a lakosság életét.

© Mikszáth Gyógyszertár 2023