1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4. | +36 (1) 328 0911

Webshop

Fusarium keratitis

A betegség

A fusarium keratitis a fuzáriumgomba által okozott szaruhártya gyulladás. Ez a gomba növényekben, a talajban és a levegőben is megtalálható. A betegséget előidézheti a szem traumája, különösen, ha növény okozta (például töske vagy faág), egy mögöttes szembetegség illetve a kontaktlencse helytelen viselése. Ez utóbbi a leggyakoribb oka a fertőzésnek, mert sajnos sokan hanyagul kezelik a kontaktlencséjüket, például csapvízben tárolják, nem cserélik a kontaktlencse folyadékot, ha útközben kiesik, tisztítás nélkül visszateszik a szemükbe, koszos kézzel nyúlnak hozzá, és még sorolhatnánk. A kezeletlen fusarium keratitis súlyos látáskárosodást okozhat, sőt a szem elvesztéséhez is vezethet.

Fuzáriumgomba fertőzés esetén nagyon fontos a gyors felismerés, és a mielőbbi kezelés megkezdése, ugyanis miután áttörte a szaruhártyát, rendkívül nehéz neki megálljt parancsolni, és ez a szem elvesztéséhez vezethet.

Gyógyszeres terápia

A Mikszáth Gyógyszertárban kifejlesztettünk többféle antibiotikum tartalmú szemcseppet, amivel időben elkezdve a kezelést, sikeresen megszűnik a fertőzés. A készítmények vény ellenében és csak nálunk elérhetők.

© Mikszáth Gyógyszertár 2023