1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4. | +36 (1) 328 0911

Webshop

A kontaktlencse helyes ápolása és használata 7 pontban

2018.12.20.

A kontaktlencse helyes ápolása és használata 7 pontban

Gyakran megfordulnak a Mikszáth Gyógyszertárban olyan betegek, akiknél valamilyen szemfertőzést állapított meg a szemészorvos. Ezeket a komoly fertőzéseket számos esetben a kontaktlencse helytelen használata okozza.

Ha időben fény derül a bajra, akkor a vényköteles szemcseppjeinkkel megszüntethető a fertőzés, ám van, hogy egy-egy apró hanyagságnak tűnő rossz szokás odáig vezet, hogy a beteg elveszíti a látását. Semmi mást nem kellene tenni, csak betartani a kontaktlencsviselés alapvető szabályait. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mi az, amire figyelni kell.

 1.    Mindig tiszta kézzel!

Mielőtt a kontaktlencsénkhez érnénk, mindig alaposan mossunk kezet. Ez kiemelten fontos, hiszen a kezünkkel fogjuk meg, a kezünkkel tisztítjuk meg a lencséket a szennyeződésektől. Ezt koszos ujjakkal nem szabad végrehajtani!



2.    A helyes tisztítás

A kivett lencséket egyesével helyezzük a tenyerünkbe, és egy kevés ápolófolyadékban finoman dörzsöljük át ujjaink hegyével. Ezután a folyadékot öntsük ki a tenyerünkből, vigyázva arra, hogy a lencséink ne essenek le. Nem árt még egyszer megismételni ezt a folyamatot, mielőtt elrakjuk a lencséket.



3.    Az ápolófolyadék és tok szabályai

Mindig azt az ápolófolyadékot használjuk, amit eredetileg is adtak a kontaktlencsénkhez. Ha nem vagyunk vele elégedettek, egyeztessünk az optikussal, beszéljük meg, hogy mit ajánl.

Nagyon fontos, hogy a lencsék behelyezése után mindig öntsük ki a tokból a folyadékot, és a tokot hagyjuk kiszáradni. Teljesen friss folyadékkal töltsük fel közvetlenül az előtt, hogy újra belehelyeznénk a lencséket.

Amikor új lencséket vásárolunk, és elkezdjük őket használni, a tokot is újra cseréljük.

A kontaktlencséket ápolófolyadékkal tisztítjuk és abban is tároljuk. Nem VÍZBEN, nem NYÁLBAN!

 4.    Időkorlátok

Fontos, hogy ébredés után ne rakjunk rögtön lencsét a szemünkbe, várjunk legalább 30 percet vele. Elalvás előtt 2 órával pedig már vegyük ki őket, hogy megpihenhessen a szemünk.

Ha éjszakára nem tudjuk, vagy nem akarjuk kivenni a lencséket (egy-egy kivételes alkalommal), akkor szerezzünk be direkt erre a célra gyártott lencséket - a normál, napközbeni használatra valók alkalmatlanok erre.

Csak annyi ideig viseljük a kontaktlencsét, amennyiben megállapodtunk az optikussal. Ha tehetjük, hétvégén pihentessük a szemünket, ne használjunk kontaktlencsét.


5.    Tartalék szemüveg

Kell egy szemüveg! Bölcs dolog mindig magunknál tartani arra az esetre, ha bármi történne a lencsénkkel (kiesik útközben, kiszárad stb…).



6.    Smink

A hölgyek a lencséket mindig sminkelés előtt helyezzék a szemükbe, a nap végén pedig sminkeltávolítás előtt vegyék ki őket. Ellenkező esetben a lencsék beszennyeződhetnek, elmozdulhatnak, felcsúszhatnak a szemhéj alá.

 


7.    TILOS a kontaktlencse viselése:

Betegség idején nem szabad kontaktlencsét használni. Megfázás, influenza, lázas állapot, felső légúti hurut, herpesz vírus fertőzés mind kizáró ok. A kontaktlencse kiváló hordozója és táptalaja a kórokozóknak.

Allergiás időszakban szigorúan kerülendő a lencseviselés.

 

Vörös, irritált szem esetén ne használjon kontaktlencsét, ugyanis fokozhatja a bajt.

Szemszárazság esetén sem szabad behelyezni a lencséket, mert használatukhoz elengedhetetlen a jó minőségű könnyfilm.

Poros, száraz környezetben nem szabad kontaktlencsét viselni, mert összegyűjti a port és kiszáradhat.

Szaunában, szoláriumban tilos a viselésük, mert a hőhatás tönkreteheti a lencséket.

Masszázs esetén érdemes kivenni a kontaktlencséket.

Vízben nem ajánlatos a használatuk, mert a klórozott uszodai vízből is kerülhetnek kórokozók a lencse felszínére.

vissza
© Mikszáth Gyógyszertár 2024