1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 4. | +36 (1) 328 0911

Webshop

Wilson-kór

A betegség

Magyarországon nagyjából 300 Wilson-kóros beteg él. A 13. kromoszóma hosszú láncán mutáció következtében a máj nem képes a felesleges rezet az epével kiválasztani a bélrendszerbe, ezért az felhalmozódik először a májban, majd a központi idegrendszerben, a szemben, és egyéb szervekben is. A Wilson-kór egy ritka genetikai betegség, amely kezelés nélkül halálos kimenetelű.

 

Gyógyszeres terápia

A Wilson-kór esetében használt kelátképzőkkel szemben a cink-acetát-dihidrát kezelésnek sokkal kevesebb a mellékhatása. (A kelátképzés az a folyamat, amelynek során az ásványi anyagok emészthetővé válnak.) A Mikszáth Gyógyszertárban kifejlesztett cink kapszula gátolja a réz felszívódását a bélrendszerből, így megelőzi a réz vérbe jutását, és további felhalmozódását a szervezetben. A fel nem szívódott réz a széklettel távozik.

 

Életmód

A Wilson-kór a beteg egész élete során fennmarad, így a kezelés élethossziglan szükséges. A Cink kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően kell szedni. Általában 3x1 adagolás szükséges, étkezés előtt félórával. Kevés folyadékkal, egészben kell lenyelni. Szétrágni nem szabad!

© Mikszáth Gyógyszertár 2022